×
LET OP: Nieuwe berichten in de juiste categorie plaatsen aub!

Zeker voor onze nieuwe leden geldt, let aub op in welke forumcategorie je je bericht plaatst. Het komt erg vaak voor dat deze in Grafisch nieuws en evenementen terecht komen die als eerste in de dropdown staat. Hartelijk dank voor de medewerking!!

Offertes opmaken

Meer
5 jaren 1 maand geleden #7851 door Virginie
Virginie heeft een nieuw onderwerp gemaakt: Offertes opmaken
Keer op keer tast ik in het duister als ik een offerte moet maken voor een nieuwe opdracht, met name iets wat ik niet eerder heb gedaan. Hoe berekenen jullie de vraagprijs voor een opdracht? Ik maak een onderscheid tussen creatief denkwerk en dtp werk, en heb voor bepaalde dragers een standaardbedrag (zoals affiche, flyer, logo etc) maar wanneer er een vraag komt voor een brochure, wat dan? rekenen jullie een vaste prijs per pagina, of per uur,...? Om puur uitvoerend werk te doen (zoals detoureren) wat vraag je dan?
Doordat ik geen overzicht heb van gangbare prijzen vrees ik dat ik vaak naast een opdracht grijp omdat mijn prijs niet klopt.
Kan iemand mij hier wegwijs in maken?

Enkele concrete vragen: Welke uurprijs voor creatief werk/dtp werk (excl btw)? Indien een grote opdracht, werk je dan met een dagprijs? Hoe schat je werkuren in?

Het zou me heel wat vooruithelpen om hierin overzicht te krijgen.

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
4 jaren 5 maanden geleden #8401 door Gerharddo
Gerharddo antwoordt op het onderwerp: Offertes opmaken
Ik ben dan geen echte freelancer maar toch maak ik zelf ook wel eens wat voor bekenden, zelf noem ik dan een bedrag waar ik zelf tevreden mee ben. Echter wanneer ik dan hoor dat ze elders 60 euro per uur vragen en ik vraag voor een opdracht 30 euro waar ik 3 uur mee bezig ben geweest dan denk ik ook, ik kan er ook best wat meer voor vragen. Erg moeilijk is het om een prijs te bepalen, zoek eens naar wat Engelse blogs over freelancers in grafische wereld. Daar staan vaak leerzame blogs en tabellen etc..

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
4 jaren 5 maanden geleden #8407 door simonis
simonis antwoordt op het onderwerp: Offertes opmaken
Een prijs van 60 tot 80 euro is normaal voor dtp-werkzaamheden. Als ik een voorbeeld heb, kan ik op basis van ervaring inschatten hoelang ik daar mee bezig ben. Daar bovenop doe ik meestal een toeslag voor eenvoudige correcties, bespreken van de proeven, drukgereedmaken van de bestanden, etc.
Mocht je geen voorbeeld hebben en de klant wil toch een idee hebben hoeveel het ontwerp gaat kosten, probeer dan een inschatting te maken of het een simpel, normaal of complex ontwerp is, en hang daar een tarief aan vast.

Met een vriendelijke groet, Bart
www.drukkerijsk.nl

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
4 jaren 2 maanden geleden #8515 door leonpot
leonpot antwoordt op het onderwerp: Offertes opmaken

simonis schreef : Een prijs van 60 tot 80 euro is normaal voor dtp-werkzaamheden.


Toch blijft het "tricky" als je een freelancer bent die niet achter elkaar opdrachten ontvangt. Je wilt graag de opdracht aannemen, maar dan blijft het lastig, omdat je niet te hoog wilt zitten en niet te laag. Ik ga er altijd vanuit dat een klant meerdere offertes aanvraagt bij verschillende bedrijven. Ik denk dat je gewoon een standaard uurloon moet vaststellen en dat je je daaraan moet vasthouden.

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
3 jaren 11 maanden geleden #8710 door jonas_thomas
jonas_thomas antwoordt op het onderwerp: Offertes opmaken
Ja, prijsbepaling is altijd moeilijk als je niet weet hoeveel de concurrentie vraagt. 30 euro voor 3 uur lijkt mij wel bijzonder weinig.

Mijn website: www.citypixels.be

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
3 jaren 11 maanden geleden #8714 door graphic designer
graphic designer antwoordt op het onderwerp: Offertes opmaken
Als ik hoor dat iemand 30,- vraagt voor 3 uur werk dan denk ik ook, dat is behoorlijk de markt verzieken voor mensen die ervan moeten leven.

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
3 jaren 11 maanden geleden #8748 door MathijsLemmers
MathijsLemmers antwoordt op het onderwerp: Offertes opmaken
Ik ben zelf nu een redelijke tijd freelancer, de belangrijkste tip die ik je kan geven is: ga absoluut niet te laag met de prijs zitten!

Zoals anderen boven mij ook al zeggen, dit verziekt de hele markt. Ik heb bijvoorbeeld last van mensen die nog op school zitten en voor vrijwel niks Wordpress websites voor mensen in elkaar zetten. Hier kan ik onmogelijk mee concurreren bij een klant die enkel op de prijs let.

Verder werk ik zowel met een uurprijs als een vaste prijs. Voor mijn diensten web, logo, huisstijl, etc heb ik vaste prijzen. Bij het ontwerpen van losse dingen zoals flyers, posters, het digitaliseren van logo's, etc reken ik echter een uurprijs.

Dit omdat ik , nadat ik met de klant alles heb doorgenomen, dan per opdracht kan inschatten hoeveel tijd ik er aan kwijt ben.

Hopelijk heb je hier wat aan, succes ermee!

Mathijs Lemmers

Grafisch ontwerper en webdesigner bij mathijslemmers.com.
Oprichter van grafisch blog chake.nl

Heeft u iets aan mijn advies gehad? Stuur me dan een bedankje!

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
3 jaren 10 maanden geleden #8765 door mie
mie antwoordt op het onderwerp: Offertes opmaken
Ik had het daar in het begin ook bijzonder moeilijk mee. Belangrijk om die kennis wat op te bouwen, is een tijdsregistratie. Ik noteer altijd de tijd die ik steek in elk project. Nog altijd. Dan weet ik achteraf of ik al dan niet te veel of te weinig heb aangerekend. In het begin berekende ik mijn prijzen aan de hand van 2/3den van mijn uren. Dat betekent dat ik slechts 2/3den van mijn tijd aanrekende. Dit was om het "iets trager werken in het begin" voor mijn klanten te compenseren. Dat leek me fair. Nu, na jaren ervaring, reken ik de uren uit die ik zou nodig hebben en neem een extra uur of (of meerdere bij grote projecten) als marge. Kwestie van mijn broek niet te scheuren. Ik werk evenwel meestal in regie. Wanneer klanten je eenmaal kennen, dan hebben ze genoeg vertrouwen om in regie te werken. Dat heb ik het liefste ook. Ik wens mijn uren betaald te zijn maar ik hoef ook niet meer dan dat. Ik weiger prijs te geven als er bij een project nog teveel onbekenden zijn. Dan wil ik enkel in regie werken. Meestal wordt dat aanvaard.

Succes!

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
3 jaren 8 maanden geleden #8876 door CR7
CR7 antwoordt op het onderwerp: Offertes opmaken
Ik dacht dat ik de enigste was die nooit goed was in het bedenken van prijzen... Ik doe het nu nog steeds op uurbasis. Maar ik maak ook altijd duidelijk onderscheid tussen het ontwerp (de aantal uren die ik daarin stop) en het uiteindelijke eindproduct. Verder is het ook zaak om goed te communiceren, anders loop je straks vollop uren te maken en dan weigert de opdrachtgever straks wat je gemaakt hebt :)

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.203 seconden