×
LET OP: Nieuwe berichten in de juiste categorie plaatsen aub!

Zeker voor onze nieuwe leden geldt, let aub op in welke forumcategorie je je bericht plaatst. Het komt erg vaak voor dat deze in Grafisch nieuws en evenementen terecht komen die als eerste in de dropdown staat. Hartelijk dank voor de medewerking!!

Beeldscherm

  • TK-Design
  • TK-Design's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
  • Goedkope Designs tegen vaste lage prijzen!
Meer
3 jaren 2 weken geleden #9259 door TK-Design
TK-Design heeft een nieuw onderwerp gemaakt: Beeldscherm
Hallo allemaal,

Een keer een ander topic als gebruikelijk denk ik, maar ik denk dat er wel mensen zijn die mij hiermee kunnen helpen. Het blijft (denk ik) toch een technisch probleem.

Ik heb problemen met het beeldscherm van mijn Mac. Hieronder zal ik ze allemaal even beschrijven. Ik heb grafisch vormgever en zit eigenlijk hele dagen achter de computer. Ik werk via een mac systeem met een apart Samsung SyncMaster 2333 beeldscherm, ik zit ongeveer 15-20 CM van mijn beeldscherm af, meer zal het niet zijn. Nu loop ik tegen een aantal dingen aan waar ik echt last van heb;

Beeldscherm is trouwens aangesloten via een DVI kabel, beeldscherm heeft VGA en DVI, daarom de keuze voor een DVI aansluiting.

- Als ik langere tijd achter mijn computer zit krijg ik ontzettende last van mijn ogen, ik zit zoals bovengenoemd 15-20 cm van mijn beeldscherm af. Als ik er langere tijd naar kijk wordt alles een beetje vaag en grijs/zwart. Ik krijg dan ook ontzettende hoofdpijn en last van mijn ogen na 2/3 uur werken en moet dan echt even een pauze nemen. Ik draag al erg lang lenzen (7/8 jaar). Morgen komt mijn nieuwe bureau van 80 CM diep en zal dan wel een stuk verder van mijn beeldscherm af zitten. Ik weet alleen niet of dit het echte probleem is.

- De kleuren op het beeldscherm zien er compleet anders uit als op het drukwerk, op mijn beeldscherm zien ze er heel erg helder en lekker fris uit en op het drukwerk meestal wat ''doffer''. Mijn contrast van het beeldscherm zelf staat voluit, en de helderheid staat ook op 100%. Ik heb het beeldscherm al meerdere malen gekalibreerd via mijn Mac, maar zie niet echt een groot verschil. Er staat in het instructie gedeelte dat ik het Apple logo gelijk met de achtergrond moet krijgen als ik mijn ogen knijp, dit gaat allemaal goed, maar wat ik daarna met de contrast in moet stellen snap ik niet echt, en laat ik dan ook op de standaardwaarde staan wat beschreven staat in de beschrijving/kalibratie.

Wat doe ik fout en wat kan ik doen om mijn beeldscherm beter te krijgen voor mijn grafische doeleinden. Er zijn vast meer mensen geweest die met dit probleem te maken hebben (gehad), en ik zoek dus goede tips voor het oplossen van mijn problemen.

Ik hoop dat er mensen zijn die mij hiermee kunnen helpen, en dit probleem (gedeeltelijk) kunnen helpen oplossen.

Groeten,

Tom

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
3 jaren 2 weken geleden #9260 door XXL_Printer
XXL_Printer antwoordt op het onderwerp: Beeldscherm
Hoi Tom,

Ik denk dat het met een nieuw bureau alleen maar beter moet worden. Je zit dan wat verder van je beeldscherm af. Ik weet niet hoe groot je scherm nu is, maar je zit er nu echt te dicht op 15-20 cm. Ik zelf heb een iMac van 27 inch en geen problemen mee, kijkersaantal is denk ik ongeveer 50 cm. Ik heb al 25 jaar lenzen en zit al ruim 20 jaar achter een beeldscherm. Je moet wel zorgen dat je regelmatig even weggaat achter je beeldscherm en niet na 2 of 3 uur. Ga op tijd een keer koffie of thee halen. Wij hebben bewust ook onze kleurenprinter buiten ons kantoor gezet om wat meer te kunnen lopen en achter het scherm weg te zijn.

Je moet je iMac goed laten calibreren door middel van software en een spectrometer bijvoorbeeld een eye one. Dan zullen je kleuren allemaal wat beter overkomen. Waarschijnlijk staan je kleuren nu veel te fel. Dan zullen de verschillen tussen je beeldscherm en het drukwerk niet zo groot zijn. Het wordt nooit hetzelfde maar komt wel dicht bij elkaar in de buurt.

Je kunt er het beste iemand voor langs laten komen als je zelf niet de apparatuur en kennis er voor hebt.

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
3 jaren 1 week geleden #9262 door MathijsLemmers
MathijsLemmers antwoordt op het onderwerp: Beeldscherm
Zelf heb ik ook problemen met het kleurverschil tussen mijn Macbook Pro en mijn tweede beeldscherm. Na een volle dag experimenteren heb ik maar geaccepteerd dat het verschil niet aan te passen is. Ik denk dat dit ook gewoon ligt aan het feit dat tweede scherm gewoon anders is. Mocht iemand zeggen dat het toch echt te doen is om ze precies gelijk te krijgen dan hoor ik het graag!

Het verschil tussen kleuren op je computer en op drukwerk is altijd redelijk groot, daarom werk je met CMYK en RGB. Wanneer ik drukwerk maak met pantone kleuren zien deze er (wanneer ik het bestand als PDF exporteer) erg lelijk uit op de computer, maar wanneer het geprint is ziet het er precies goed uit.

15-20 cm van je beeldscherm afzitten lijkt mij trouwens wel erg dichtbij. Zelf zit ik er +/- 50cm vanaf.

Mathijs Lemmers

Grafisch ontwerper en webdesigner bij mathijslemmers.com.
Oprichter van grafisch blog chake.nl

Heeft u iets aan mijn advies gehad? Stuur me dan een bedankje!

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.162 seconden